stoke-sunderlandKada bi mogli birati jedan datum na koji ne žele igrati, fudbaleri i navijači Stoke Citya vjerovatno bi izabrali 25. april. Naime, historijske knjige kažu kako je Stoke City izgubio zadnjih pet mečeva koje je igrao na ovaj dan; posljednji put u debaklu kod Chelsea na Stamford Bridgeu (7-0).
Međutim, Stoke će na svom stadionu danas dočekati Sunderland, nadajući se da će reprizirati prošlosedmično izdanje kada su savladali neugodni Southampton. Crne Mačke su u opasnoj zoni, samo ih tri boda dijele od Burnleya koji je na dnu tabele, i očajnički im treba trijumf. Ali, ni njima historija ne ide u prilog – u sedam posljednjih gostovanja na Britanniji Sunderland je izgubio pet puta i remizirao jednom.
“Znamo da je Sunderland u teškoj situaciji i da će biti jako motivisani”, kaže Asmir. “Ali, mi smo fokusirani na našu igru i želimo našim navijačima pokloniti još jednu dobru utakmicu i tri boda”.
Štaviše, pobjeda nad Saintsima dovela je Stoke na samo bod zaostatka od Swansea, kojemu Pottersi gostuju narednog vikenda, pa je ova utakmica jedna od odlučujućih u borbi za osmo mjesto.
Za Asmira će ovo biti jedanesta utakmica protiv Sunderlanda koju će započeti od prve minute. Naravno da mu je ovaj klub u posebnom sjećanju, jer je upravo protiv Sunderlanda Asmir Begović debitirao u Premiershipu; Portsmouth je tog 18.maja 2009. slavio sa 3-1. U preostalih devet utakmica Begović je slavio tri puta, dok su Crne Mačke imale četiri pobjede. Dva puta je Asmir sačuvao praznu mrežu, i oba puta je to bilo na Britanniji. U oktobru 2012. bilo je 0-0, dok je godinu dana kasnije, u novembru 2013, Stoke slavio sa 1-0.