reprezentacija-BiH_zeica_2015Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovini ove sedmice prvi put se okupila u 2015. godini. Izabranici novog selektora Mehmeda Baždarevića u subotu će odigrati kvalifikacijski meč protiv Andore u ovoj maloj zemlji u Pirinejima, da bi potom gostovali u Beču u prijateljskoj utakmici s Austrijom.

“Lijepo je ponovo biti s drugovima iz reprezentacije”, kazao je za početak Asmir Begović. “Prošlo je mnogo vremena od posljednje utakmice i svi smo jedva čekali novo okupljanje”.

Novi selektor Baždarević je preuzeo komandnu palicu od Sušića, kakve su prve impresije?

“Selektor radi jako dobro i brzo smo se priviknuli na njegov način rada. Naravno, neke stvari su drugačije, ali uvijek je tako kada se promijeni trener. Pred nama je mnogo posla i najvažnije je da smo svi svjesni toga i da disciplinovano radimo”.

Prva prepreka je Andora?

“Na prvi pogled zvuči kao lak posao, ali u fudbalu tako nešto ne postoji. Moramo ostati maksimalno fokusirani, pogotovo u našoj situaciji kada nam je svaka utakmica kao finale. Pred nama je težak period, ali vjerujemo da možemo i uradićemo sve da izborimo plasman na EP”.

Utakmica sa Austrijom također ima veliki značaj?

“Naravno, prije svega zbog samopouzdanja. U ove dvije utakmice želimo dati sebi vjetar u leđa pred nastavak kvalifikacija. Također, važno nam je i radi naših navijača, kojih će u Beču sasvim sigurno biti jako puno”.