asmir-mjedenica-2015_2

Asmir Begović danas je posjetio Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, gdje je simbolično otvorio sportsko igralište izgrađeno sredstvima Fondacije Asmir Begović.

Naglašavajući kako se upravo zbog ovakvih projekata raduje svakom novom dolasku u Bosnu i Hercegovinu, Begović je istakao radost zbog prilike da se druži sa učenicima i učenicama Zavoda.

“Sport je veoma važan u odrastanju svakog djeteta, a posebno zbog toga što razvija timski duh i sve psihofizičke kapacitete. Zbog toga mi je kao sportisti posebno drago što sam u prilici da približim sport sve većem broju djece i stvorim im uslove da se i sami počnu baviti njim“, rekao je Begović te dodao da je sretan što je prvi projekat Fondacije u Bosni i Hercegovini pred uspješnim okončanjem, i da ovo sigurno nije posljednji put da bosanskohercegovačkoj djeci Fondacija donosi radost.

Mjedenica_001 Mjedenica_004

Navodeći kako je ova pomoć veoma značajna za nastavni proces i razvoj fizičkih i intelektualnih sposobnosti učenika i učenica, direktor Zavoda specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Selmir Hadžić, naveo je da se nada da će i druge javne ličnosti slijediti Begovićev primjer i pomagati razvoj lokalne zajednice.

“Zaista smo oduševljeni što smo konačno realizirali projekat koji već dugo planiramo, ali za koji nismo imali obezbjeđena finansijska sredstva. Veliko hvala Asmiru na nesebičnoj pomoći, ali i predstavnicima lokalne vlasti koji su u najbržem roku obezbjedili sve potrebne dozvole za izgradnju sportskog igrališta“, naglasio je Hadžić te podsjetio da nastavu u Zavodu Mjedenica svakodnevno pohađa više od 160 učenika i učenica sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju.

asmir-mjedenica-2015_1 Mjedenica_003

Ističući veliko zadovoljstvo konačnom realizacijom projekta, načelnik Opštine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, podsjetio je da će prvi put u šezdeset godina postojanja, učenici i učenice Zavoda moći koristiti sportsko igralište. “Siguran sam da će izgradnja ovog igrališta biti veliki motivacijski faktor djeci, naročito onima koji u Zavodu borave 24 sata i koji će poslijepodne svoje slobodne aktivnosti moći provoditi na tom terenu“, rekao je Hadžibajrić.

Mjedenica_010 Mjedenica_011

“Ova donacija je samo još jedan dokaz da je Asmir Begović u punom smislu naš najbolji ambasador. Ponosni smo što ga imamo uz sebe i vjerujem da ćemo baš sa ovog terena dobiti naše nove predstavnike na međunarodnim takmičenjima“, istakao je predsjednik Specijalne olimpijade BiH, Enver Ćosićkić.

Mjedenica_008 Mjedenica_009

Budući da je zima usporila završne radove, igralište će formalno biti pušteno u rad tokom mjeseca aprila, ali je Asmir dolazak na pripreme reprezentacije iskoristio i za ovo druženje sa učenicima i učenicama Zavoda tokom kojeg se upoznao sa njihovim aktivnostima i nastavnim planom.